Is één keer per dag zonnebrandcrème smeren voldoende?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee. Helaas zijn er nog steeds merken die dit claimen, maar dit is toch echt hardnekkig misverstand. Hoe vaak je moet smeren is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld: je huidtype, de zonkracht en wat je in de zon doet. Na bijvoorbeeld zwemmen of sporten (zweten) is opnieuw insmeren nodig. Ook als er waterbestendig op het flesje staat. Het beste kun je aanhouden om buiten elke 2 uur opnieuw in te smeren, zo houd je een stabiele werking van de factor. Smeer ook niet te weinig. Weinig smeren geeft een lagere bescherming dan op de verpakking staat.
Ik heb nog zonnebrandcrème over van vorig jaar, kan ik die gebruiken?
Bedenk dat zonnebrandcrème na openen tot 12 maanden te gebruiken is. Nadat de verpakking is geopend of met hoge temperaturen in aanraking komt, kan de factor teruglopen naar een lagere beschermingsfactor (SPF). De zonnebrand beschermt dan minder goed. Bewaar zonnebrand daarom niet te lang en laat het niet in de volle zon of warme auto staan.
Welke beschermingsfactor moet ik nemen?
Wij adviseren in de zomer vaak een factor 30 of 50. Ook weer afhankelijk van je huidtype en eventuele huidproblemen zoals pigmentvlekken. In de winter kan dit lager zijn, bijvoorbeeld factor 15. Als je goed smeert, beschermt een product met een factor 30 tegen 97 procent van de UV stralen. Geen enkel filter beschermd voor 100%.
Wat is UV kracht
Dit is de hoeveelheid UV licht die de aarde bereikt. Bij een lage zonkracht (0-4) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (7 en hoger). De zonkracht hangt ook af van de hoeveelheid bewolking, Op een zonnige dag is er meer UV licht dan wanneer het bewolkt is. In het algemeen is het advies je huid bij een UV kracht vanaf 3 in te smeren om zo huidverbranding en zonbeschadiging tegen te gaan.